Otwieranie restauracji mimo obostrzeń – czy to działanie zgodne z prawem?

Coraz więcej restauracji podejmuje decyzję o otwarciu lokalu. Niestety, przedłużający się lockdown i obostrzenia powodują, że właściciele obiektów gastronomicznych plajtują i żeby ratować swój interes życia muszą sprzedawać prywatny majątek. Biorąc jednak pod uwagę sytuację, która panuje w kraju, otwarcie/zamykanie lokali jest nie do końca jasne. Co zatem grozi odważnym restauratorom i czy mogą oni spodziewać się konsekwencji prawnych lub nawet finansowych?
Jak otworzyć restaurację i co może czekać restauratorów?
Przedsiębiorcy w większości przypadków stosują prostą sztuczkę, która pozwala im otwierać się na potrzeby gości. Jest to zatrudnianie ich na najkrótszą umowę o dzieło. Otóż jest to prosty jednostronicowy dokument, w którym klienci muszą podpisać się, że na kilka godzin będą oficjalnymi testerami potraw i za swoje usługi SAMI ZAPŁACĄ. Jak w takich sytuacjach może zachować się sanepid lub policja? Mogą oni jedynie spisać osoby przebywające w lokalu i wysłać wniosek do sądu o ukaranie restauratora. Należy jednak zaznaczyć, że takie działanie jest zgodne z prawem, gdyż oficjalnie klienci przestają być konsumentami i stają się tymczasowymi pracownikami restauracji, testując i oceniając menu.
Co zrobić w sytuacji, w której masz problemy po otwarciu swojego lokalu zagrożonego upadkiem? Obsługa prawna firm to specjalność naszej kancelarii więc w razie ewentualnych problemów służymy pomocą. Działamy na terenie poznania, lecz oferujemy także obsługę online, dlatego zachęcamy do kontaktu. Z przyjemnością pomożemy rozwiązać Twój problem.